Test de fidelitate…

April 3rd, 2010 Postat in Amici PeApa, magazin pescuit, Pescuit


Dupa o iarna infernala si multe saptamani de nepescuiala, reusim sa ne rupem de birou si calculatoare, si sa planificam un pescuit. Pescuit necesar pentru moral, dar mai ales ca se apropie concursul de la Sarulesti, iar un antrenament era binevenit.
Obiectivul era sa prindem niscaiva salai, dar nu neaparat sa prindem, cat mai ales sa prindem la Big Hammer.
Mai mult, stabilim ca cel care pacatuieste si schimba cu alt “jelibon” sa fie penalizat cu o vafa* si nu doar o data, ci de cate ori greseste, atatea vafe are de dat celuilalt. ๐Ÿ˜€

Vineri dimineata. Afara era 2 Aprilie 2010 si 7’C in termometre.
Ma intalnesc cu Vlad, punem PortaBote-le pe masina si plecam spre Valea Argovei. A2 plus 12km de gropi “Made in Romania” ne-au rapit cam 1h.
Pe drum, Vlad, intr-o ultima si esuata tentativa de a ma suprima, imi ofera o cafea tare – home made, dar asa cafea tare mai rar de gasit; cred ca mergea si la electroliza si la alte reactii chimice cafeaua aia, acid de baterie ,nu alta! Nu gasesc zahar la prima benzinarie, asa ca imi beau otrava incet, cu inghitituri mici… ๐Ÿ™‚

12 minute a durat sa punem barca si motorul la apa; nerabdatori am pregatit lansetele, echipate cu… va las sa ghiciti… nu ghiciti? bine, va spun: Big Hammer
La 8.20 eram ancorati; ziua era perfecta, apa oglinda, cand si cand un fir de vant incretea usor oglinda lacului… Plini de avant, facem primele lansari: lansam, tatonam, iar lansam… gasim cateva cocioace scufundate, agatam jigurile prin ele… si decidem sa insistam.
Vlad are primul un atac ferm, dar inteapa mai putin ferm si-l scapa in cateva secunde…
Apoi acelasi Vlad incepe sa se distreze descurcand peruci** facute cu echipamentul de casting (o placere mai noua de-a lui).
Pe langa Big Hammer, eu mai testam si doua lansete mai scurte, Berkley Pulse 1.90m, 5-20g si Daiwa Procyon 2.10m 7-28g.
Profit de neatentia lui Vlad, preocupat cu perucile si tainele bait-castingului, montez un jig de 7g cu un Firetiger 3″ si fac o lansare precisa… spre aiurea. Recuperez, simt un cocioc, jigul se impiedica de el, il salt din varf… firul tensionaaaat, emotiile cresc… creeesc si POC!!! un ciocan! Am intepat tare desigur, cu speranta sa nu frang lanseta si primul salau punctabil, chiar foarte punctabil, ne vede, pe mine si pe Vlad, incantati de captura.


Mai prind si eu si Vlad cativa salai mai mici, modelul de 35-37cm, la diverse culori, Wildfire, Ripper, Pacific Chovy, Wookie Wacker, Silver Phantom; doar eram in teste… ๐Ÿ˜‰
Alternam culorile frecvent tocmai pentru a vedea preferintele lui nea’ Stizosteidon. Imi da un tzack fin, intep napraznic si iar parchez un salau frumos.

Pun si un vierme Blue Pearl – Salt Shaker si prind 2 strapi sub cei 40cm. Ma intorc la “Hammerele” clasice de 3″.
Din nou atac. De data asta spre marginea pragului, si lanseta (Berkley) se curbeaza bine… si dupa un drill scurt il vad: un salau mai “imbracat” si cum centimetrii sunt importanti in aceste zile, cei 65 ai acestuia nu pot decat sa ma bucure :D. Poze, felicitari… fara pupaturi ๐Ÿ™‚ si back to work…

Atacurile se raresc pana la disparitie, asa ca ne mutam, in cautarea unor locuri din amintiri. Amintiri care nu m-au inselat, astfel ca dibuim repejor un prag frumos cu cateva crengi pe el. Soarele era sus pe cer, asa ca zic sa incerc ceva nou. Pun un Silver Phantom 3″ pe o bila vopsita in green-yellow pentru a fi cu adevarat ceva ispititor, codita si capul fluo fiind foarte vizibile si (sper eu) enervante pentru salaii pe care-i banuiam in crengile submerse (3-4m adancime).


Cateva lansari de control… nimic! Ma apuc din obisnuinta sa schimb naluca… ma uit prin trusa si ochesc un bassasassin, il montez si, cand sa-l lansez, Vlad face imprudenta sa ma avertizeze: lanseaza ca merge si vafa* ta :D… Uitasem de ce vorbisem si anume sa pescuim numai cu Big Hammer :). Ooops! Prins in in off-side, sau mai bine zis la limita, fiindca nu lansasem, plec privirea si ma intorc la Fantoma Argintie… Am scapat, nu dau vafa* :D, fu cat pe ce. In schimb am de primit, fiindca am prins primul salau ;).
Lansez si prind, iar lansez, iar prind, 2 lansari si 2 salai, punctabili si ei… hmmm… ma gandeam ca-l topim in crengile alea, dar altii nu au mai fost, desi am insistat si prea insistat prin crengi…

Ne mai mutam, ne mai intoarcem… mai prindem cativa salai sub cei 40cm, spre iesire mai gasim un locsor promitator… departe de mal dar langa o plasa (cred ca plasa era sirul ala de bidoane). Fac o prima lansare pe noul loc si am un atac fin departe de barca si repejor un alt salau frumos; avea sa fie ultimul… desi am mai pescuit aproximativ o ora, nimic altceva nu s-a mai intamplat…


Soarele deja era spre orizont printre nori, si am decis sa plecam spre casa…

Concluzii? Au fost cateva.
1. Big Hammer este o naluca reactiva, care chiar inoata frumos si incitant. Am alternat vreo 10 culori, am prins sau avut atacuri la toate (Ripper, Pearl, Firetiger, Pacific Chovy, Silver Phantom, Wookie Wacker, City Shrimp, Wildfire, Bay Smelt)
2. Deja eram fan al lansetei Berkley Pulse avand deja modelul 2.40m 15-50g pe care-l folosesc pe Dunare, ei bine sora mai mica de “doar” 1,90m si 5-20g mi-a placut foarte mult, si cu siguranta va fi una din cele 2 lansete cu care voi pescui la Sarulesti. Nu am avut niciun salau scapat, dupa prima secunda, iar aici nu ma refer la atacurile la coada sau ciupelile nehotarate… in drill nu am pierdut niciun peste.


3. Testul de fidelitate, de a pescui doar cu Big Hammer, a fost un succes. Desigur ca as fi prins poate si la alte plastice, poate mai slab, poate mai bine, dar asta nu am cum sa o stiu fiindca am pescuit exclusiv cu Big Hammer.
4. La intoarcere eu am mancat vafa ๐Ÿ˜€ modelul acela comunist no-name dintr-un magazinel din Lehliu… iar asta a fost bomboana de pe tort…

Revenim cu amanunte dupa Sarulesti unde speram sa ne clasam in primii 100 ๐Ÿ˜‰

Intre timp, curaj si fir intins!

Legenda:
*Vafa: Inghetata din mileniul trecut si era comunista… rebranduita de producatori celebri… glazurata au ba, ramane una din preferatele mele. Cele mai reusite vafe sunt alea uitate prin vitrinele frigorifice de prin sate, dar la nevoie merg si vafele frumos ambalate din benzinarii ๐Ÿ˜€

**Peruci: PERUCA, peruci, Obiect confectionat din par, din lana, din fire sintetice etc. si purtat pe cap, peste sau in locul parului natural. (definnitia DEX)
In pescuit “peruci” se refera la firul de pescuit care se incurca in momentul lansarii, de multe ori din cauza asezarii firului pe tamburul mulinetei sau a tehnicii (inca neperfectionate) de lansare. In cazul folosirii echipamentului de bait-casting acest lucru se poate intampla destul de frecvent (chiar daca cei ce folosesc nu vor sa recunoasca :D)

  1. 7 Rapunsuri pentru “Test de fidelitate…”

  2. Postat de Rocsana la Apr 4, 2010

    Bravo baieti!..promitator …asteptam concursul ๐Ÿ˜€

  3. Postat de Valentin la Apr 5, 2010

    Salut Ovidiu,

    Hai ca-mi plac dinzosii tai … o intrebare am … nalucile le-am priceput ๐Ÿ˜€
    Am luat si eu cateva mostre de “Big Hammer” la targ… dar jiguri ? ce jiguri folosesti ? (la carlige ma refer) tinand cont ca le dai contre serioase vad ? ๐Ÿ˜€ Mai ales ca aia de sarulesti cica ar avea “dantura” dezvoltata :))

  4. Postat de ovidiu la Apr 5, 2010

    sper sa nu te ia rasul: mustad 4/0 niste carlige destul de moi pentru gusturile mele, dar acest mic neajuns se rezolva cu lansete mai moi, gen berkleyul ala de 1,90 si daiwa de 2,10m.
    In botul salaului nu se indreapta… in agatatura da.
    alte carlige foarte bune (pe care le voi avea asupra-mi la Sarulesti)sunt hayabusa 1/0-2/0, owner 5/0, gamakatsu, ultimul nu prea-l folosesc pe lac, mai mult pe Dunare (mi se par cam groase)
    Cat despre placa salaului de Sarulesti, eu cred ca sunt basme… cu teapa adecvata spargi orice dintos ๐Ÿ˜‰

  5. Postat de pricinosul (a se citi' vijelie ) la Apr 6, 2010

    bai m-ati omorat cu denumirile HAHAHA un singur lucru nu ati spus…. a fost bun la gust sau nu!? HAHAHAHAHA :))

  6. Postat de ovidiu la Apr 6, 2010

    cum ar zice un francez: trรจs savoureux ๐Ÿ˜€
    cat despre denumirile BH… ce sa le facem? din vreo 75 de culori, noi am adus vreo 50 ๐Ÿ™‚

    fir incins!

  7. Postat de MadWolf la Apr 7, 2010

    Super baietzi ๐Ÿ˜‰ … vad ca atzi ieshit din iarna in mare viteza ๐Ÿ˜€ intzeleg ca atzi inceput ” incalzirea” ๐Ÿ˜€ … Fir intins ! ๐Ÿ˜‰

  8. Postat de video la May 7, 2010

    Super articolul!!De obicei nu prea las comentarii la articole dar nu m-am putut abtine sa nu te felicit.Tine-o tot asa!

Adauga un comentariu