Stiuci de august

August 6th, 2010 Postat in Delta Dunarii, Pe Apa


Era deja a 2-a sau 3-a iesiere in delta cand din diferite motive…. desi pescuisem si la stiuca, cu exceptia catorva marlite, “doamnele” evitau sa se arate. Intr-o conjunctura favorabila, in drum spre mare (a se citi si  salaii din Reazelm / Gura Portitei), merg impreuna cu Adina 3 zile in delta la Uzlina la WildDanube pe ponton. Serviciile foarte ok, oamenii amabili incearca sa ne ghideze catre Chiril si Isac ca si locatii in care prinsesera in zilele precendente.

Zis si facut, luni dimineata la 5:15 eram pe Chiril si pescuiam dupa stiuca in ochiurile facute in iarba crescuta odata cu apa.

Pescuiesc intr-o liniste desavarsita, in locul indicat si desi eram  singura barca din lac (ulterior a mai ajuns o singura barca), nu am nici un fel de atac pana la ora 9, cand decid sa ma mut pe alt mal, pe care de obicei prinsesem. In jurul unui plaur in 15 minute reusesc sa prind o marlita si 2 bibani. Deja ora 10 era prea mult pentru august si pornim inapoi spre Uzlina. Povestim cu gazdele noastre…. pare ca am facut totul ok dar … nu am avut rezultate.

Nu disperam si intrucat sunt in vacanta, pornim ajutati de cei 60 cp in excursie pana la Letea. Pe drum nu m-am putut abtine sa nu admir felul special in care arata canalul Magearu….. serios credeam ca sunt pe Holbina sau alta incinte din Delta. (chiar la Letea pustii locali prindeau marlite la blinker… :)… dar nu pentru asta mersesem acolo 😀

A 2-a zi dimineata, pe principiul sa vedem unde am gresit reiau acelasi traseu, dis de dimineata pana pe la 7:00 pesrcuiesc in ierburile indicate de gazda noastra fara rezultat, ma mult pe malul stang… unde intre niste plauri ce aratu a loc de manual de stiuca prind doar bibani … intradevar foarte multi, carduri de bibani de diferite dimensiuni, dar nici o marlita.  Sliderul de 7 cm isi face intr-adevar datoria, triind dintre bibanusii mult prea mici dar si dornici 🙂 Seara deja nu mai rezist, revin cu gazda noastra sa vedem poate nu am inteles corect descrierea locului….. Pescuim in Uzlina, Pojarnia….Nici o sansa…. un singur biban pe Chiril…chiar inainte de plecare. Totusi, pe drum catre Chiril la intrarea in Isac ne-am oferit un ragaz de 15 min sa incercam si acolo. Serban agatza o stiuca spre kil, scapata la barca, in timp ce eu am un biban, ambii prinsi la lingura.

A 3-a dimineata, deja nici Adina si nici gazda nu mai aveau chef de trezit dimineata, dar eu manat de faptul ca era ultima dimineata in delta, ma trezesc la 4:30, beau 2 cafele si iata-ma la 5:00 manand cei 60 cp pe canalul Uzlina…. cu directia deja cunoscuta Chiril, Isac… si japsele din zona. Ajung dimineata, singur, reduc motorul sa nu deranjam pelicanii inca netreziti…. si incep sistematic.

La a 2-a trecere prin iarba din dreapta, Linxul gigant de la Berti face o prima victima: o marlita nervoasa care imi ofera cateva lumanari.

Incurajator…. dar avand in vdere ca a fost singurul atac, si deja putin desumpanit,  imi aduc aminte de povestile gazdei… cu barci lasate in vant in mijlocul  lacului. Marturisesc ca nu este stilul care imi place, chair deloc, mi se pare ca este un pescuit putin “la intamplare” fara sa vezi ierburi, plauri si alte obsstacole pe care sa le eviti maiastru cu naluca. Totusi.. nu am alta optiune si incerc intai Salmo Slider de 7cm GS si TT ambele floating.. nimic. Schimb Doli si Linx de la Berti ambele in vatrianta gigant pentru a suna a “pleasca” conform spuselor pescarilor din delta… la fel nimic.

Cald, foarte cald chiar si la 8 dimineata, si imi aduc aminte ca am in trusa un vobler pe care personal nu il consideram foarte atragator, dar care imi salvase demult o partida de stiuca la Faclia. E vorba de un Salmo Hornet de 6cm Glows in the dark (momentan nu il mai gasesc nici pe site-ul Salmo, e o combinatie intre RHH si GS: alb crem pe burta si roz pe spate… pentru putina edificare vezi gama Hornet). Lansez si la prima rotatie a manivelei atac clar… si o alta stiuca apare la poza.
Update: l-am gasit este vorba de Salmo Hornet 6cm LPD (Luminescent Pink Dace)

Incurajat de aceasta perspectiva, dar si manat de timpul care se scurgea (la maxima 10 trebuia sa fiu la ponton, sa incarcam bagajele si sa plecam) decid sa incerc si Isac in acelasi mod… in mijlocul laculuui. Zis si facut, ajung pe Isac, ma pozitionez la cateva sute de metri de mal si incepe festinul. Hornetul sinking de 6cm, cu vibratie super agresiva coboara, doua rotatii de manivele si prima stiuca la appx 1 kg apare la poza. Eliberez, lansez din nou si din acelasi loc un biban pofteste si el la acelai vobler, sta in dril pentru o poza si se dezgata si pleaca spre adancuri.

Era clar, pe caldura stiucile cautau apa adanca (nu aveam sonar, dar am estimat cca 2-3m macar adancime), iar Hornetul de 6cm le scotea din minti. Pur si simplu in 45min-1 ora am prins cca 10-15 stiuci intre 800g si 1.5kg… pozate si eliberate, alaturi de cativa bibani.. toate in mijlocul lacului, toate pe adancime si taote pe acelasi ansamblu castigator: Lamiglas Certified Pro, monofilament Cabelas ProLine de 10lbs, struna Bertilure si deja celebrul Salmo Hornet de 6cm.

A fost una dintre cele mai clare dovezi, in care localizarea este poate cel mai important factor in pescuit. Povesteam acum 1 an ca am prins intr-o incinta 15 stiuci / ora…. imi aduc aminte cu placere de acea partida… dar faptul ca poti obtine rezultate similare dupa 1 an… “pe natural” este chiar o veste buna … nu credeti?

  1. 10 Rapunsuri pentru “Stiuci de august”

  2. Postat de ovidiu la Aug 6, 2010

    foarte frumos…
    la voblerul uitat prin trusa 😉

  3. Postat de vlad la Aug 8, 2010

    @ovidiu: dap… sa zicem ca de acum este un vobler care va primi loc de cinste in trusa.. si cateva “dubluri” 😀

  4. Postat de nik2008 la Aug 9, 2010

    vlad stii ce nu am inteles, in care lac ai dat de ea, in Chiril sau in Isac? Si inca ceva, nu ai scris ce mulineta de casting ai folosit si ce raport de recuperare are?
    Si eu folosesc doua lansete St. Croix Avid MH,6,6″,(una dintre ele este dintr-o singura bucata) si mulinete Shimano Cronarh si Shimano Bantam Curado, aceasta din urma cu raportul 3,8 la 1. Ma bucur sa vad ca din ce in ce mai multi romani indrages castingul. Fire intinse in continuare.

  5. Postat de vlad la Aug 10, 2010

    @nik2008: pe Isac am dat de ea ca lumea, pe Chiril am prins cateva marle si foarte multi bibani(completez cu poze in cateva zile)

    Cat priveste baitcastingul ma preocupa de aproape 1 an si am 2 lansete: un Team Daiwa S Series Worm / Jigging 3/8-1 1/4 si un Lamiglas Cerified Pro 1/4 -1 1/4 la care asortez 2 mulinete: Team Daiwa Advantage 153 HSTA (6:3.1) si Daiwa Luna 253…. si da imi plac amandoua 🙂

  6. Postat de nik2008 la Aug 11, 2010

    Observ ca esti fan Daiwa. Personal indragesc Shimano, atat pentru casting, dar si pentru spinning.

  7. Postat de vlad la Aug 11, 2010

    @nick2008: nu am prea avut ocazia sa pescuiesc cu lansete sau mulinete Shimano, in schimb am inceptu cu Daiwa si asa am ajuns aici.

    Totusi pot sa-ti zic ca am vazut la Ovidiu un TwinPower 1000 care m-a imprsionat placut 🙂

    fire intinse si asteptam povestile tale 🙂
    v

  8. Postat de nik2008 la Aug 11, 2010

    La inceputul lui Septembrie merg la Strasburg la o conferinta internationala si voi da pe Ehn la pastrav, ca si anul trecut. Iar la sfarsitul lui Septembrie voi merge in Delta cu niste amici din Germania si sper sa reusesc sa gasesc stiuca. Fireste ca anul 2006 nu se va mai repeta, dar sper ca macar pe sfert sa fie ca atunci. Voi posta experientele cu siguranta.

  9. Postat de LupuMoralist la Aug 11, 2010

    pescuiesc la rapitor in fiecare an in acea zona si pot sa va spun ca stiucile sunt din ce in ce mai rare. anul trecut am iesit sa pescuiesc pe dunare intr-o zona numita “intinsura”, foarte aproape de zona unde e pontonul wild danube (am stat si eu la ponton, e ok). e f interesant, am avut un atact fabulos la o lingurita mare, dar nu stiu ce rapitor a fost. poate la toamna o sa stiu

  10. Postat de nik2008 la Aug 11, 2010

    @LupuMoralist intr-adevar Cristi este un baiat de nota 20. Eu am stat la el acum doi ani si pot spune ca este printre putinii, hai sa le spunem investitori din Delta, care iti povesteste tot ceea ce stie despre pescuit si locurile bune de pescuit. Si eu am batut “intinsura” anul trecut, dar din pricina valurilor destul de maricele, am fost obligat sa plec. Sunt intr-adevar cateva locuri unde iti poate cadea cumatra! capitala.

  11. Postat de vlad la Aug 11, 2010

    hehe constat cu bucurie ca avem ceva fani ai deltei in zona Uzlina…. 🙂

    @nik2008 asteptam povestile despre pastravi cu interes
    @LupulMoralist o fi fost somn? sau vreo cumatra capitala 😀

Adauga un comentariu