Salaii din adancuri…

December 2nd, 2010 Postat in Amici PeApa, Dunare


Sambata,  dupa  rezolvarea unor chestiuni administrative si familiale, decid sa il insotesc pe Ovidiu in lumea lui (a salailor) de data asta schimband locatia. Ati ghicit: tot pe Dunare! 😉

Sincer nu eram foarte incantat, mai ales ca stiam ca Dunarea este in crestere… dar avand in vedere timpul disponibil, why not?  “hai sa ne fie greu” ne-am zis si decizia a fost luata 🙂

La ora 3:55 A.M.  il ‘pescuiesc pe Ovidiu, punem barca si pornim….. Drumul trece foarte repede, incercand sa ne imbarbatam cu privire la greul pescuit  ce ne astepta.  🙂


Ajungem pe mal, lansam barca  la apa si primele raze ale soarelui ne gasesc deja pescuind. Ovidiu isi testeaza  noile achizitii si presimtirile lui se dovedesc adevarate: salaii se pregatesc de iernat si ataca fara mila tot ce misca,  dar mai ales pesti/naluci mari. Ca atare Big Hammer de 5″ Firetiger isi alege primele 2 victime: un salau de 1.5 si unul de 3 kg .

Apoi liniste.
Pescuitul era destul de dificil, cu gramaje mari de 40-50g si fir subtire: Power Pro de 8lbs.  Ovidiu insista sa abordam locuri si mai grele, respectiv adancimi mari (10-14m), agataturi si curenti puternici ceea ce insemna sa crestem greutatea jigurilor la 7O-80g :d . Merg pe mana lui si schimbam locul cautand cu sonarul o “sufragerie” de salau. Gasim locul aflat sub 10-12m de apa, ne ancoram si pescuim. Lansam… atac! si amandoi extragem cate un salau putin “sarit de kil”. Mai facem cateva lansari si partenerul zice atat: “Nu e bine!”

Iar ne mutam. Trec eu la ancora si Ovidiu la motor.  Gasim alta pozitie de 3-4mp; un loc interesant, confirmat si de  sonar.  Aruncam ancora cu maiestrie si incepem pescuitul.  Ovidiu, mai versat in pescuitul pe Dunare,  are o serie de atacuri si puncteaza cu 2 salai apoi imi detaliaza ” the old new tricks”. O tehnica noua (pentru mine) si foarte interesanta  de abordat ape adanci si curenti puternici. Pun 70g si dupa cateva lansari am un atac! Intep, Rateeeez!!!  Al 2-lea lanseu atac… drill in curent…. stiuca 😀 !!! Totusi e un semn ca fac bine ce fac si nu trece mult timp si iar am atac. Intep si-l am. Un frumos salau sarit de 2kg apoi imediat un altul din aceeasi categorie. Secretul gustului de aceasta data era Big Bait Baits 4 inch: Reel Shad.

Incurajat de bravele-mi ispravi nu pot sa nu continui sa pescuiesc in “noul stil”. Evident colegul nu ramane dator si insistand cu consacratul jig >70g, reuseste sa-l extraga  pe capul familiei de salai. Un salau sarit de kil; sarit bine pana pe la 13 lbs pe Boga Grip !
Ca un detaliu hazliu, salaul cel mare a cedat la un Big Bait Baits 4″ Pearl, culoare pe care Ovidiu, desi nu o agreeaza, a avut inspiratia sa o incerce.


A fost o partida de pescuit reusita, la sfarsitul careia ne-am convins inca o data ca pe Dunare, pescuitul la salau nu inseamna doar localizare si jigging. Inseamna sa faci totul corect, de la ancorare pana la pescuitul propriu zis cu greutatile corecte si abordarea locului din pozitia cea mai buna posibil. Uneori toate merg bine, alteori o greseala (ancorare, echipament, abordarea locului) aparent minora, poate face diferenta…

Felicitari Ovidiu! si multumesc, chiar a fost un fel de workshop de pescuit! 🙂

  1. 10 Rapunsuri pentru “Salaii din adancuri…”

  2. Postat de Razvan la Dec 2, 2010

    Frumoase agataturi ati mai gasit acolo ! 😛

  3. Postat de Oxy la Dec 2, 2010

    Am impresia ca ovidiu are “pile” la Dunare, ca prea i se arata monstruletii astia 😛 La anu’ o sa aveti un rookie in echipa 😀

  4. Postat de vlad la Dec 2, 2010

    hehe @oxy most welcome 🙂 in plus.. ai un indrumator priceput 😀

  5. Postat de whiteman la Dec 2, 2010

    mai oameni buni …. vlad, ovidiu …
    rolul unui blog este sa mai si educe pescarii din cand in cand …. ori de la postarea asta eu vreau mai mult …. ziceti nene ceva despre tehnica aia… chiar asa nu se poate descrie? … stim cu totii ca BigHammerele sunt bune … dar mai vrea omu de rand sa mai bage la cap cate ceva … mai ales de la voi care sunteti experimentati … hai curaj ovidiu … se cere un alt articol de tehnica/calitate … nu cantitate … sper ca v-am ambitionat suficient 😉

  6. Postat de vlad la Dec 2, 2010

    @whiteman… genial comment 🙂
    tehnica este mai simpla decat suna pompos

    este practic cam cum am invatat sa pescuiesc la salau 😀 si anume a tine firul intins.. si a alterna metodele de jiguit.. rapid.. si foarte rapid.. sau lent si foarte lent…sau chiar de a-l tine pe loc (aici stim amandoi profesori buni 🙂 ) … si asta in curent puternic si pe adancimi mari pare compelt diferita fata de ceea ce fac pe balta.
    de aceea am si numit “new old tricks”….

    in plus.. tocmai ca eram incantati de cum arata locurile am pus si pozele de la locurile de pescuit!

  7. Postat de rares la Dec 3, 2010

    deja va trage lumea de limba, deci e clar ca faceti bine ce faceti 😀
    faina poveste, astept sa vad live partea 2-a!!!

  8. Postat de SemlecanGheorghe la Dec 3, 2010

    Ovidiule,esti tata salailor..Am mai zis-o si o repet..Daca mergi in master te vad in primii 5…

  9. Postat de ovidiu la Dec 3, 2010

    @whiteman: sunt convins ca se pot afla, multe, foarte multe informatii prin intermediul revistelor, blogurilor, mai ales in zilele noastre, unde informatia aproape ca te sufoca.
    totusi sunt sigur, foarte sigur, ca nimic nu se apropie de experienta reala; cea de pe apa cand lansezi, agati, iar lansezi iar agati… iar te ancorezi iar te pozitionezi… si prinzi un peste. Acel “un peste prins”, cuprinde mai multa informatie si confirmare ca ai pescuit bine, mai mult decat 10 DVD-uri de specialitate.
    recomand o tehnica pentru Dunare: vertical!
    http://www.salau.ro/2009/11/08/cat-de-vertical-e-vertical-in-pescuitul-salaului/

  10. Postat de Nemernic la Dec 3, 2010

    Frumos….

  11. Postat de Dragos la Dec 6, 2010

    Incepi sa-ti scoti parleala pe restul anului. Bravo.

Adauga un comentariu