De ce imi doresc bass in Romania?

July 18th, 2013 Postat in Amici PeApa, Pe Apa

E drept poate nu sunt cel mai potrivit sa tin o prelegere.. nici nu imi doresc asta… ci doar sa pot sa-mi pun in scris gandurile despre acest frumos peste, care m-a castigat de fan definitiv 🙂

Totul a inceput recent, cand din diferite motive nu am reusit sa ma “lipesc” de vreun  grup care pleca in tari straine pt pescuitul la bass. Auzisem povesti cu ghizi de peste mari si tari care bagau mana in gura stiucii, nemaintalninu-se cu ea pana atunci.. ei pescuid exclusiv la bass…am auzit nenumarate pareri cum ca este cel mai frumos / tehnic pescuit de “freshwater” si recunosc era un target personal sa ajung sa-l pescuiesc… sau cum intr-un fel haios l-a descris un amic “un pescuit la clean cu scule de stiuca”. Si intr-adevar asa este!

Unde? …. in Ungaria
Asadar iata ca profitand de un drum spre Eftex – deh trebuia sa avem un pretext – facem un echipaj imrpeuna cu Malin, Petre si Sorin si poposim cateva zile la Delegyhaza – cel mai bun lac de bass din  Ungaria dupa cum ni s-a promis. Am plecat cu barca..deh trebuia se ne obisnuim cu peridocul.. iar un drum lung putea fi cea mai buna lectie

Prima data am fost placut impresionat de grija deosebita pe care o au vecinii nostri, membri ai unor asociatii de pescuit sportiv, pentru acest peste… A 2-a surpriza a consituit-o pretul din tara vecina (in 4 nopti de cazare si masa + 2 zile full de pescuit am achitat mai putin de 100 euro)

 

Naluci de bass
Pe un lac mic, de mai putin de 100ha, pe are il inconjuram in cateva ore cu Bulldogii, am pescuit basi pe diferite naluci variand spinerbaits, swimming jigs, squarebill si crankbaits. Nu am pescuit pe gume… intrucat am preferat sa pescuim in viteza.. permanent in miscare sa cautam locurile in care basii au fost cei mai receptivi.

Cel mai bine am prins pe spinnerbaits, Petre prinzand un bass la al 2-lea lanseu folosind culori “clasice” (aveam sa aud mai tarziu) de bass ca white – chartreuse, sau orange-negru-chartreuse, dar si pe squarebills (idee preluata de la Malin) folosind un ABT Squarebill Red Craw..primit “in teste” de la partenerii nostri.

 

Locurile de pescuit
Acestea erau fie sub pontoane, fie intre copacii scufundati in apa…. fie intre insule… lacul fiind o fosta balastiera cu apa relativ limpede.. oferea toate aceste varietati.

Spectaculos era skippin’ (sau incercarile noastre) sub pontoane… fie cu gume sau de ce nu chiar cu spinnerbaits unele dintre ele soldate cu basii cu adevarat frumosi 🙂

De pescuit am reusit sa pescuim doar doua zile, suficient ca sa ne facem o idee despre potentialul extraordinar al acestui pescuitului sportiv si nu in ultimul rand sa ne simtim frustrati ca nu exista inca (oficial) in Romania….

Imi vine in minte ca sunt marci binecunoscute de pescuit care fac produse cu aplicatie exclusiv sau preponderent pentru bass si care din pacate nu isi au  rostul sa fie prezente in tara noastra.

Va las mai jos cateva imagini din cele 2 zile petrecute la Delegyhaza

Daca crapul chinezesc sau mai nou somnul pitic sau alte specii importate au ajuns sa isi faca veacul in apele noastre (se zice ca bassul este singurul capabil sa stapaneasca explozia de somn pititc) … intrebarea care imi vine in minte este oare cand vom reusi sa pescuim bass si in apele din Romania? …sa speram ca nu va fi nevoie de o invazie de somn pitic pentru asta 🙂

 

  1. 3 Rapunsuri pentru “De ce imi doresc bass in Romania?”

  2. Postat de Leba la Jul 18, 2013

    Nu mai e mult, hoooold it…, hooooold it…
    😀
    Presimt ca unu din noi va face o nebunie! 😀

  3. Postat de vlad la Jul 18, 2013

    @Leba stii ceva ce noi nu stim? 😀

    ne-am bucura sa ajunga oficial si in Romania!

  4. Postat de Leba la Oct 23, 2013

    Nu cred ca stiu mai mult decat tine, Vlad.
    Insa o sa avem bass, asta e sigur. 😉

Adauga un comentariu