La crap pe Dunare.

September 3rd, 2013 Postat in Amici PeApa, Dunare, magazin pescuit, Pescuit


Da ati citit bine. La crap… ๐Ÿ˜€
Dupa ceva ani in care am pescuit exclusiv la rapitor, anul acesta m-am decis sa mai pescuiesc si la stationar. Recunosc, am fost ajutat in aceasta decizie, de partidele la rapitor destul de slabe :).

Primul pas a fost sa gasesc mulinetele de stationar cu care mai pescuiam la Dunare in urma cu 3-4 ani. Erau ascunse in beci, pline de praf dar totusi functionale.ย Le-am pus fire noi, monofilament de 0.30mm si 0.35mm, apoi am pregatit lansetele, carligele, plumbii si bineinteles nu am uitat minciogul.

Nada & momeala.

Apoi am pregatit momeala si nada, pentru ca la crap trebuie nada si momeala, parca… ๐Ÿ˜€
In cazul pescuitul la crap pe Dunare, eu sunt adeptul invataturilor de moda veche, mamaliga stramoseasca preparata simplu: apa, malai fin (preferabil de la piata; nu grisat), sare.
Mamaliga dupa o fiertura zdravana, o torn intr-o casoleta dreptunghiulara si o tasez putin pentru a elimina bulele de aer.

Locul:
Nu stiu altii cum fac, dar eu prefer locurile cu cioate/copaci/butuci nu foarte aglomerate. Cu cat un loc este foarte aglomerat de structuri, copaci etc..cu atat sansele de a scoate un peste scad. Daca adaugam la ecuatia asta si curentul Dunarii, se pot reusi pana la 8-10 trasaturi si tot atatia pesti pierduti.
Asa ca prefer sa caut cu sonarul diverse spatii intre copaci, pentru avea un pic de spatiu in momentul drillului.
Daca sunt zone intinse de sute de metri de copaci, de regula aleg marginile, golfurile, si binenteles spatiile dintre ei.
Ca si adancimi de regula intre 2 si 6m, cu mentiunea ca pescuiesc numai in lunile calde: Iulie, August si Septembrie.

Cat stau pe un loc?
Eu merg pe 2 strategii: una de viteza, cu nu mai mult de 30 de minute de asteptare pe un loc,cu nadire minima – cateva bucati de mamaliga lasate in zona carligului. Sau o varianta mai de durata cand stau 2-3 ore pe un loc, il nadesc ceva mai mult si astept… Deseori ma delectez cu un pescuit la caras pana vin “mistretii”.
Strategia o aleg la fata locului, nu am vreun parametru anume; pur si simplu la inspiratia de moment.

Montura:
Simplu de cele mai multe ori inseamna perfectiune. ๐Ÿ˜€ Cu cat sunt mai multe elemente intr-o ecuatie si cresc numarul de variabile, cu atat sunt sanse mai mari sa nu mai fim siguri de ceea ce facem.
De aceea eu pun un plumb culisant pe fir, apoi leg carligul (nr 2, 1 sau 1/0)
Ca stoper folosesc o ata de matase artificiala, modelul de la tata-socru… (recomand oricui sa caute ata pe la socri – e cea mai buna)
Lungimea dintre opritor si carlig (forfacul) este de 30 – 50cm, cum pescuiesc direct cu firul pricipal si pe carlig, mi se pare ca pestele are mai multa incredere pe un forfac mai lung.

Metode si viclesuguri.

– Pescuiesc 96.17% ancorat cu 2 ancore, foarte rar ma leg de copacii iesiti la suprafata, sau pe mal. O ancora mai usoara in prova barcii, lasata mai in lung (appx 10m)ย si una mai grea in lateralul barcii ma stabilizeaza perfect si nu da miscari laterale deranajnte.
– Primul lucru pe care il fac dupa ancorare este sa desfac minciogul. Crapul poate raspunde foarte repede si poate aparea o trasatura sub 1 minut de la lansare. In plus legile lui Murphy lucreaza siย cumva pestele stie ca minciogul e strans :D.
– Pescuiesc cu 3 lansete la tatonare si cu 2 cand pestele este activ. Uneori chiar si cu o singura lanseta. Indicator al trasaturii este varful lansetei sau o lanseta lipsa in barca ๐Ÿ˜€
– Ca momeala, Sfanta “Patratica” de mamaliga direct pe carlig (chiar daca in fapt e un cub 3D si nu un patrat 2D). Marimea: 15 -20mm in functie de marimea carligului.
-Pastrez tot timpul ordine in barca; un crap de 5-10kg odata urcat la bord mai ales intr-o barca mica (eu pescuiesc dintr-o pneumatica de 3m) se zbate destul de violent si atunci imi amintesc de fiecare cutiuta, cleste sau alta dracie libera prin barca.

Incheiere.
De regula o astfel de partida dureaza intre 6 si 10h de pescuit iar la sfarsitul zilei vor fi 2-5 crapi in juvelnic si 2-3 rupturi de povestit prietenilor (celor interesati ๐Ÿ˜€ ) plus cativa carasi. Carasul merita o poveste separata, eu personal fiind dependent de carasul prajit cu mujdei si mamaliga ๐Ÿ˜€
Este un pescuit foarte dinamic, cu bagaje putine, monturi simple, iar drillul cu un crap dunarean de peste 5kg va fi de neuitat.

Toate cele de mai sus nu sunt nici sfaturi, nici lectii, pur si simplu asa fac eu ๐Ÿ˜‰
Fir intins si ochii pe lansete!

  1. 10 Rapunsuri pentru “La crap pe Dunare.”

  2. Postat de Leba la Sep 3, 2013

    Caras cu mujdei…hmmmm, acum cand suntem la servici….hmmm, m-ai ucis, merg la pescarie!
    Altfel, frumos purcelul, faina si povestea. ๐Ÿ˜€

  3. Postat de Ciprian G la Sep 3, 2013

    Bravo Ovidiu! Old school.

  4. Postat de stefan0172 la Sep 11, 2013

    Felicitari pt captura… daca iti mai da cativa mistreti uiti in beci betele de spining

  5. Postat de ovidiu la Sep 11, 2013

    multumesc de aprecieri baieti…
    @Stefan: nu cred ca se va intmpla asa ceva…
    Cand va fi frig, vant, lapovita si o mare majoritate a pescarilor vor fi acasa, ca a crescut Dunarea, ca e rece…etc, eu voi fi in cautarea Lui ๐Ÿ˜€

  6. Postat de pescuit crap la Dec 15, 2013

    iata ca inca odata se dovedeste, a nu stiu cata oare, ca “less is more” (in ceea ce priveste montura si stilul de pescuit)

  7. Postat de corcodel la May 10, 2014

    Cum faci legatura pe forfac cu firul de matase?

  8. Postat de blacksea la Jul 20, 2014

    Buna.Ai putea sa-mi spui si mie cum prepari mamaliga?Mie nu-mi iese niciodata suficient de tare ca sa reziste in carlig.Multumesc

  9. Postat de daniel la Jan 14, 2015

    Ce sonar folositi? ceva detalii despre el?

  10. Postat de vlad la Jan 22, 2015

    Lowrance 4x DSI
    modelul precedent al acestuia

  11. Postat de november_rain la Apr 25, 2016

    Cum ati calculat procentul de 96,17% (โ€Pescuiesc 96.17% ancorat cu 2 ancore…โ€) ?!

Adauga un comentariu