La Biban

July 9th, 2014 Postat in Pe Apa, Testat PeApa, Uncategorized

Pentru cei mai multi dintre pescarii de spinning, bibanul reprezita pestele tinta atunci cand nimic altceva nu mananca, practic e pe lista chiar si dupa avat… daca nici bibanul nu vrea, partida e ca si pierduta. Insa atunci cand stiuca sau salaul sunt activi, nimeni nu-l mai cauta, pentru ca nu ar fi la fel de spectaculos in drill si la fel de greu de prins.

Nu cotrazicem pe nimeni, in schimb putem spune cu mana pe inima ca pescuitul bibanului are o frumusete aparte mai ales cand incercam, ca la orice alta specie, sa prindem exemplare cat mai mari.

Acest frumos si bataios peste are probabil cel mai mare apetit dintre toti rapitorii, dar ca orice vietate are si el momente de apatie. Nu acele momente fac deliciul partidei, ci momentele in care reusesti sa localizezi si sa selectezi exeplare mari. Cu echipamentul adecvat de ultra-light, va garantam ca  este pestele cu cel mai violent dril raporat evident la dimensiune. Un minim inseamna o laseta cu putere de aruncare de maxim 5-7g, o mulineta clasa 1000-1500 si un textil cat mai subtire. Ca si exemple putem enumera Cormoran ULX sau ULF, Savage Gear LRF sau Black Bull LRC, toate pana in 300lei. Modele de mulinete de luat in calcul: Daiwa Crossfire si Sweepfire in rangeul de 100lei, sau modelele Execeler S sau X in rangeul de 250-400 lei. Mai avem de notat firul, Stroft GTP R1 sau Berkley Whipash Crystall sunt ambele foarte ok.

Totusi la capitolul naluci va sugeram sa fiti exigenti… pana la urma urmei, naluca este factorul determinant in acest tip de pescuit, iar daca ceea ce inoata prin fata exemplarelor mai experimentate nu e suficient de convingator, riscati sa plecati acasa mai putin impacati.

Cautati nalucile cu aromate, impregnate cu diferiti atractanti. Nalucile care au un plastic bun si o evolutie cat mai naturala in apa si incercati sa le adaptati paleta de culori in functie de culoarea apei si de anotimp. Americanii isi aleg culorile nalucilor invers fata de cum o facem noi.. mai exact in ape tulburi folosec culori inchise si in ape limpezi culori aprinse. Am incercat si noi asta in mai multe randuri si de cele mai multe ori a functionat.

Pe departe insa, una din cele mai bune naluci in selectarea bibanilor mari a fost Lake Fork Baby Boot Tail Shad. Marimea e perfecta, vibratia e una care nu e prea des intalnita la alte naluci, iar materialul este impregnat cu sare si usturoi la fel ca fratiorii mai mari din familia Lake Fork care de ani de zile, prind stiuci capitale in toate apele din tara noastra si nu numai.

Daca pentru bibani mari va recomandam shadurile, pentru distractie de biban unul dupa altul, va invitam sa alegeti din oferta de gruburi a celor de la Big Hammer. Mai exact modelul Perch Grub, ce a fost creat exact pentru bibani. La fel si el este impregnat cu un aditiv special ce atrage bibanii si ii pacaleste sa tina mai mult de guma, dar in acelasi timp materialul nu cedeaza. Astfel un plic de 25 de bucati o sa ajunga sa va tina mult si bine.

Pentru un plus de vibratie puteti folosi un Micro Spinnerbait cu agrafa. Acesta se atasaza de ochetul jigului si ofera un plus de vibratie si luminozitate acolo unde este cazul. Practic acest ansamblu functioneaza bine si in jigingul clasic, dar in mod surprinzator, cele mai multe atacuri vin pe recuperare continua intre ape.

Cautati structurile mici de langa malurile cu ape ceva mai adanci. Trunchiurile de copaci sau micile insule de pe lungul unui mal golas sunt adesea zonele preferate de bibanii mari. Ca si tactica, incepeti sa pescuiti cu naluci mari, apoi pe masura ce timpul trece reduceti dimensiunea si gramajul, astfel evitati forfota bibanilor mici la momentul abordarii unui loc nou. Acest lucru sperie in general exemplarele mai mari.

Adauga un comentariu