Review Fiskars Utility

August 7th, 2009 Postat in Amici PeApa, Review

Incepem seria review-urilor de produse, by user! Astazi.. am avut placuta surpirza ca un recent client care a impartaseste o pasiune speciala pentru tehnicile de supraviatuire…sa ne trimita un review, pe care cu permisiunea lui il publicam.

Multumim, MadWolf!



Am achizitzionat de curand un cutit utilitar Fiskars si am fost placut surprins sa ii descopar calitati care din pacate nu sunt mentionate nici pe pagina prodicatorului ( care propabil le gaseste a fi implicite ).

Este un cutit cu un puternic aer scandinav … Manerul, design-ul lamei si teaca adunate te fac sa te gandeshti la termenul “puuko” .

Singurul lucru care il diferentziaza de un puuko clasic e ca nu are lama single bevel ci double beveled (– lucru care ar putea face puritanishtii bushcraftului sa dea ochii peste cap, dar nu aici unde vorbim de cutzite, ci poate eventual la un cerc de tamplarie, printre daltzi si alte unelte DEDICATE cioplitului si incrustatului in lemn.)

Cu toata aceasta aparitzie “blasfemica”, in “doua ape”, lama, asa cum a venit ea de la furnizor taia brici. Un “grind”secundar mai ingust de un milimetru se face vizibil pe lama si sunt sigur ca este vorba de acel unghi de 30 grade intalnit la majoritatea uneltelor taietoare de la Fiskars, care e mentinut pe tot parcursul vietii uneltei de dispozitivul de ascutit ( si topoare si cutite) cu discuri ceramice facut tot de finlandezi.

Lama este facuta din otel inoxidabil, ceea ce o face un ideal candidat pentru activitatile in mediu umed sau coroziv. Purtat aproape de corp poate lua contact linishtit cu transpiratzia si poate sta in roua sau in ploaie fara probleme.

La o lungime de 95mm ( 9,5 cm) lama are o grosime de 2 mm si e rigida la presiuni laterale moderate, fara flexiune la punctul de insertie in maner.

Un lucru de apreciat e ca lama nu avea deloc bavuri ( des intalnite la cutite de “mare firma” )si nivelul de finisare e foarte bun pentru cutitele din clasa lui. Lama taie foarte bine si taisul tine pasul cu o gramada de cutite de 3-5 X mai scumpe ca Fiskars-ul ( Nieto, Cudeman, Muela, Joker…)

Manerul este realizat din NYGLASS- un compozit ranforsat cu fibra de sticla, ca si manerele de topoare de la Fiskars ( celebre pentru capacitatea de a rezista sub roata unui tractor).

Datorita proprietatzilor deosebite ale acestui material ( rezistenta deosebita la actiuni mecanice, elasticitate, etc) manerul a putut fi construit cu o cavitate care se inchide etansh cu un dop de culoare portocalie. Aceasta cavitate se poate folosi pe post de container in care poate incapea un mic kit de supravietzuire sau alte obiecte mici folositoare.

Containerul lasat gol, poate asigura flotabilitatea cutitului, un lucru de care pescarii ce se vor decide sa foloseasca acest cutit vor fi probabil deosebit de incantatzi 😀 Este o proprietate pe care alte cutite similare nu o au.

Dopul portocaliu cu care se astupa manerul il face foarte vizibil – scapat in iarba sau in apa 😉 ( culoare adoptata de Fiskars in 1967 si facuta celebra cu enorma productie de foarfeci – peste 870 milioane de bucati vandute pana in anul 2006)

Teaca e model scandinav, punga, si cuprind cutitul pana la jumatatea manerului. Cutitul se fixeaza in teaca ferm cu un click puternic.

Teaca e foarte solida, rigida si are o brida ( tot rigida) prin care se poate atasa la o curea cu latzimea de maximum 4 cm. Teaca are si un dispozitiv de prindere gen “nasture” dreptunghiular care i-ar permite o rotatzie libera la sold. Teaca are de asemeni 4 fante de aderentza pe care se poate impinge cu degetul mare ca sa se elibereze cutitul din teaca , iar in capatul inferior are orificiu de drenare.

Singurele neajunsuri gasite de mine acestui cutit sunt ca nu are manerul ceva mai texturat pentru o aderentza sportita ( se poate rezolva oricum cu shmirghel, pila, sau rashpel) si brida tecii prea mica si prea rigida ( se poate modifica si asta foarte ushor )

Una peste alta e un cutit EXCELENT pentru 38 de ron. Cred ca este cutitul cu cel mai bun raport calitate-pretz de pe piatza noastra si se poate incadra usor ca abilitatzi in clase de pretz superioare lui. E mai ieftin chiar si decat Muela Scout, si in banii ashtia e cel mai bun din clasa lui. In padure, combinat cu un topor sau brush axe va fi la el acasa.

Din pacate, acest produs, in mod nedrept, nu este promovat suficient si este eclipsat artificial de produse similare ( constructzie realizata din otel inoxidabil si compozit)

E un cutit cu foarte multe aplicatii, mic, solid, foarte ushor, nepretentios si ieftin pe care il recomand cu toata caldura.

Cateva poze exemplificative facute de mine:

MadWolf

  1. 2 Rapunsuri pentru “Review Fiskars Utility”

  2. Postat de Maru la Aug 19, 2009

    Un review de nota 10!
    Pe mine m-a convins. Chiar daca nu este un produs care m-as fi gandit sa-l cumpar, dupa ce am citit descrierea m-a facut sa-mi doresc si eu cutitul asta 😉

  3. Postat de vasile la Jan 5, 2011

    am utilizat cca 1 an acest cutit. si utilizez des unelte din gama fiskars. singurul minus real este suportul de prindere la curea. este punctul cel mai slab al acestui cutit.

Adauga un comentariu