Totul e sa crezi…

December 25th, 2009 Postat in Amici PeApa, Dunare, Pe Apa, Pescuit

Pe 23 Decembrie, 2009 m-am trezit ca in vremurile bune la ora 4A.M. Dupa o lunga si aproape insuportabila pauza, mai precis 17 zile fara pescuit :D, se prefigurase (in sfarsit) o fereastra mica in prognozele celor de la AccuWeather, cum ca vor fi -4’C cu realFeel de -129’C.
Cum nu sunt genul emotiv, sau sa pun la inima toate vestile despre sfarsitul lumii, am hotarat sa plec la pescuit…
Am plecat devreme, si asta pentru ca nu stiam daca voi razbi cu masina pana aproape de locul de lansare; in acest scop m-am echipat cu lanturi si o lopata pentru zapada.

Am plecat singur…
Imi place singur pe drum, sa-mi pun gandurile in ordine, sa ascult muzica… si sa ma detasez de lumea de beton care ramane in urma…

Am ajuns cu masina relativ aproape, cam la 50m de malul Dunarii, am pregatit barca, am bagat totul in barca (motor, bagaje, lansete) si am facut-o sanie pana la apa :D.


Un vant taios in rafale promitea sa-mi faca ziua grea… Ajung la un locsor si ma ancorez… dar dupa 2-3 minute scapa ancora din pragul de 10m si coboara pe vreo 15m adancime, pe un loc cu un curent foarte puternic unde nu puteam pescui nicicum.
Ca totul sa fie “perfect” vantul avea aceeasi directie cu curentul. Am scos ancora…m-am udat pe mainile deja in curs de inghetare… m-am repozitionat, iar a alunecat ancora… pe pragul de jos… Mi-am zis ca a3-a trebuie sa fie cu noroc, si mi-a iesit in sfarsit ancorarea.
Am montat sonarul iar termometrul indica o temperatura a apei de 36,5’F si m-a luat cu fiori la inima 🙂 speram macar la un 40’F (4.4’C). Am dat un telefon acasa la Andreea (sotia) care avea convertor pe telefon sa zica ce inseamna in ‘C. Montez lansetele, fac 3-4 lansari… eram putin ingrijorat de apa aia rece de sub mine, plus vantul care ma sabota serios, totusi la a5-a lansare am o trasatura incredibila! Un ciocan plin de energie 😀 aproape ca nu-mi venea sa cred, dar am intepat cu toata vieata din mine! A fost primul salau al zilei un salau foarte frumos, care a tras la un shad (4″) reciclat, alb-perla cu coada FireTiger montat pe un jig de 60g.
Chiar atunci primesc un SMS de la Andreea care-mi spune ca 36.5’C=2.5’C brrrr 😀 cam rece, dar ce mai conta? mai ales ca tocmai aveam dovada ca musiu salau inca nu s-a bagat la hibernare…
Dupa alte 3-4 lansari alta trasatura… alt salau, frate cu primul.
De la ora 9 la 11 am avut 5 trasaturi si toti atatia salai; pestii rebegiti de frig, nu opuneau prea multa rezistenta…
Am ales sa pescuiesc pe adancime relativ mare cam pe 12-13m, in lungul curentului, la distanta destul de mare de barca (30-40m). Tinand cont de faptul ca apa era destul de rece si salaii oarecum amortiti, saltam jigul lent si-l “inghetam” 3-5 secunde “in aer” foarte aproape de fund, apoi coborat foarte lent; trasaturile destul de ferme, dar greu de sesizat din cauza vantului. La un moment dat ma uitam la varful lansetei (sa vad cand ajunge jigul pe fund) pentru ca desi pescuiam cu 60g, nu prea reuseam sa simt mare lucru prin mainile inghetate, plus vantul care facea “burta” in fir… si cum ma uitam la varf, vad o apasare usoara, fara sa simt nimic in lanseta; am intepat temeinic si s-a blocat intr-un pestic :D. Era un salau cu jigul aspirat adanc, in cerul gurii… si totusi daca nu m-as fi uitat la varful lansetei nu as fi sesizat atacul ;).
Au fost per total 7 atacuri cu 7 salai, un randament foarte bun, fara rateu, si asta pana in ora 13.
Am mai pescuit vreo 2h si a mai fost un atac care s-a soldat doar cu urme de dinti pe shad :D
La ora 15 am ridicat ancora, am pornit motorul si am plecat catre mal… la mal surpriza: se topise zapada pe vreo 3-4m de la marginea apei, asa ca a trebuit sa trag serios de barca, (ca sa repet figura cu “sania” de dimineata) pana am urcat-o pe zapada, apoi a mers totul lin…
A fost o partida foarte reusita, mai ales tinand cont de conditiile vitrege, plus lipsa de incurajare din partea prietenilor, a sotiei, iar a prietenilor… 😀
Pescuitul pentru mine, cu cat este mai greu, este cu atat mai frumos… iar ziua de 23/12/2009 a fost una din acele zile… sublim de frumos ;). Totul e sa crezi…

Este Craciunul… si familia ma ia de gat, sper ca de drag… 😀
Sarbatori cu bine va doresc si An Nou Fericit cu cat mai multe iesiri peApa…

curaj si fir intins!

P.S: Au fost 7 salai, 7 jiguri pierdute si 7 plumbi scosi de pe fundul apei impreuna cu un maldar de fire incalcite… iar seara cand am pus un transfer catre 2-3 prieteni, codul de upload era “777”
o fi bine? o fi rau? 😀

  1. 5 Rapunsuri pentru “Totul e sa crezi…”

  2. Postat de vlad la Dec 25, 2009

    you’d better belive it!
    Felicitari… si La Multi Ani… acu ca ai inchis pecuitul pe 2009

  3. Postat de masivu la Dec 25, 2009

    sa dea Dumnezeu sa fie aia CEA MAI SLABA PARTIDA de acu incolo!;-)
    Mersi de urari, Ovidiu, si sa fie 2010 MUUUULT MAI BUN!

  4. Postat de carpdetektiv la Dec 26, 2009

    Curajos curajos eu nu asi merge pe data de 23 decembrie la pescuit am stat la caldurica si miam sarbatorit ziua de nastere.Dar bravo tie ca ai avut curaju sa mergi ati doresc ca anul 2010 sati aduca ceva mai bun ca 2009.La Multi Ani.

  5. Postat de ovidiu la Dec 26, 2009

    baieti, multumesc de aprecieri…
    si Cristi, ai mai pus un an? Felicitari! si La Multi Ani 😉

  6. Postat de carpdetektiv la Dec 27, 2009

    Mersi frumos da lam pus pe 3 in fata dar sunt ca nou nascut .Te salut.

Adauga un comentariu