Berti Heavy Blade sau pescuitul cu cicade

January 26th, 2010 Postat in magazin pescuit, Pe Apa

Noile cicade Berti Heavy Blade cu dimensiuni de 40 mm si 7 grame sunt livrabile din stoc.

Cu un design nou, pentru ceea ce ne obisnuise Bertilure in cicade, Heavy Blade aduce si noi culori:  Fire Gold Tiger, Fire Nickel Tiger, Light Tiger, Orange Tiger si Black Fury.

Pentru cei mai putin initiati in pescuitul la cicade, am preluat cateva informatii, tehnici de pescuit de pe site-ul producatorului:

CICADA – o naluca metalica versatila, ce poate fi folosita in orice fel de apa, fie curgatoare, fie statatoare, in orice anotimp, primavara, vara, toamna, chiar si iarna la copca, eficienta la toate speciile de pesti rapitori, in toate straturile, din apropierea fundului, intre ape si la suprafata.
DESCRIERE SI EVOLUTIE:
Naluca vibratoare alcatuita dintr-o lama metalica lestata in partea frontala fata de sensul de tractiune avand o miscare de vibratii compusa intre o miscare puternica stanga-dreapta in plan orizontal cu o miscare usoara in plan vertical. Vibratia se datoreaza echilibrului instabil in care aceasta se afla in timpul deplasarii prin apa (al tractiunii) si al tendintei restabilirii acestui echilibru.
tpc1
1. Lama metalica
2. Lest
3. Gaura fixare ancora sau carlig dublu
4. Gauri prindere A si B
Prinderea cicadei se face in gaurile 4A si 4B
4A. Este gaura de prindere cel mai des folosita, la pescuitul “lansat” de pe mal sau din barca. Poate fi folosita si atunci cand se pescuieste cu viteze medii si  mari de recuperare sau cu viteze mai mici in ape cu curent. Vibratia in acest caz este marunta.
4B. Cicada se prinde de aceasta gaura numai in pescuitul vertical (vertical jigging), fie din barca, fie iarna la copca, cu viteze mici de recuperare.

Intensitatea vibratiei creste odata cu viteza de recuperare. Forma, dimensiunile, pozitionarea lestului au fost alese astfel incat cicada sa aiba o miscare cat mai naturala, continua la schimbarile bruste de directie, si sa permita lanseuri cat mai lungi chiar si in conditii de vant puternic.
METODE DE PESCUIT:
De la inceput trebuie precizat ca la pescuitul cu cicada, ca si in cazul altor naluci, pentru a avea rezultate bune trebuie sa existe o concordanta intre viteza de recuperare, tipul de vibratie pentru care optam (pozitia legaturii), adancimea apei, culoarea nalucii.
1. TRACTIUNE CONTINUA
Naluca se recupereaza liniar, continuu, la o anumita adancime stabilita de pescar si care depinde de timpul de scufundare si de viteza de recuperare.

tpc2
2. RECUPERARE STIL JIGGING
Dupa lansare se asteapta pana cand cicada ajunge pe fundul apei. Se incepe apoi o recuperare in stil jigging (in dinti de fierastrau) cu miscari de ridicare a cicadei de pe fund alternate cu perioade de asteptare (recuperare a buclei de fir) pentru a permite cicadei sa cada din nou pe fund.
De amplitudinea miscarii de ridicare a lansetei depinde inaltimea la care se ridica cicada fata de substrat. In perioadele calde, miscarea poate fi ampla, alternata cu perioade de recuperare continua, stopuri- imprimand astfel cicadei o miscare mai sprintena.

tpc3
Pe masura ce vremea se raceste, intensitatea si ritmul evolutiei scade. In perioadele reci, toamna tarziu, primavara, chiar si iarna la copca, miscarea de ridicare trebuie sa fie cat mai scurta, astfel incat sa permita cicadei una-doua miscari de vibratie, dupa care sa revina inapoi pe substrat. Atacul survine de cele mai multe ori in momentul in care incepe ridicarea nalucii si este perceput ca o usoara ingreunare a acesteia.
3. VERTICAL JIGGING
Se lasa cicada sa se scufunde vertical la marginea unei structuri sau pe prag, pana aceasta atinge substratul. Tehnica de pescuit consta in alternarea momentelor de tractiune verticala cu cele de  elibarare a firului , pentru a permite cicadei sa atinga din nou substratul. Se recomanda, de asemenea, intensitati si amplitudini diferite ale miscarilor de ridicare. De cele mai multe ori atacul survine la scurt timp dupa ce cicada incepe sa fie ridicata de pe substrat. Este o tehnica folosita cu rezultate foarte bune si la pescuitul la copca.
tpc4

4. PESCUIT IN APE CURGATOARE
Se lanseaza in amonte, se recupereaza rapid la inceput, iar viteza de recuperare scade pe masura ce cicada ajunge in aval fata de pozitia pescarului.
Prinderea cicadei trebuie facuta numai cu agrafe simple, fara vartej, avand o forma rotunjita. Pentru o evolutie cat mai naturala se recomanda pescuitul cu monofilament, iar daca pestele vizat este stiuca, struna trebuie sa fie cat mai fina.

Multumim pentru informatii si imagini Blogului Bertilure – Jurnal de pescari cu Petre si Eugen German

Adauga un comentariu