Avati de Noiembrie

January 15th, 2013 Postat in Amici PeApa, Delta Dunarii, Dunare, Pe Apa, Pescuit

Se fac imediat doi ani de cand am venit in Bucuresti si am lasat avatii Oltului in grija prietenilor de acasa… Avati care mi-au bantuit visele, mi-au ascutit simturile si m-au invatat sa-mi perfectionez lansarile. Probabil e specia de rapitori pe care am vanat-o cel mai mult in toti acesti ani de pescuit, dar cu siguranta mai am ce invata.

Dale de Olt VS plaje de Dunare

Mi-am dat seama de asta inca de la prima partida la avat de Dunare unde lucrurile au stat altfel inca de la primele ore. Si pe langa lucruri, si eu am stat altfel. Mai exact in barca. Pescuitul la avat din barca pentru mine era o mare necunoscuta atunci, iar cand colegii mi-au explicat strategia de atac, am ramas putin socat… Citez:” Mergem cu barca in sus vreo 3km, dupa care ne dam drumul la vale usor pe curent si lansam spre mal din aprope in aproape, iar din cand in cand ne mai repozitionam fata de mal cat avem nevoie. E simplu!”

Cuvintele astea pentru mine nu aveau nici un sens in dimineata aia. Cum adica ne lasam in curent si dam spre mal?! Eu mi-am petrecut ani de zile cautand cele mai aerodinamice naluci care evolueze precis si care sa atinga distante uluitoare, tocmai ca sa ajung cat mai departe de mal si in raza de atac a avatului. Daca tot suntem cu barca, de ce nu dam mai in larg?! Si tot felul de alte scurt-circuite de genul asta mi-au trecut prin cap de cand am pus barca pe apa si pana cand am ajuns in locul de pescuit.

Dupaia am inteles destul de repede cum sta treaba, si cam cum se abordeaza genul asta de partida. Daca pescuiam cum eram obijnuit probabil ca as fi umblat vreo 3 zile pe mal in cautarea unui loc activ prin care sa umble avatii. E clar cu totul alt mod de pescuit, activ si productiv, doar ca in zona in care eram eu obisnuit sa pescuiesc, nu ar fi avut asa rezultate. Plus ca am vazut cam ce diferenta e intre Dunare si Olt… Peste e incomparabil mai mult, dar si luciu de apa asijderea.

 

In deriva

De la prima partida si pana acum, am invatat destule (am avut si de la cine), iar combinand ce stiam deja cu ce am invatat, am avut parte doar de partide foarte reusite.

O asemenea partida s-a desfasurat in noiembrie 2012 odata cu Tabara PeApa, un proiect care a inceput inca de cand stateam la Brasov si discutam cu viitorii colegi pe aspectul lipsei unui asemenea eveniment din piata. Iata ca de atunci si pana acum au trecut doi ani si se facea ca ne aflam la a doua editie a taberei. Trei zile de pescuit super frumoase in care am prins mult si divers si in care ne-am simtit extraordinar cu totii.

Asadar era ultima zi de pescuit din cele trei, hotarasem de comun acord ca nu putem parasi delta, fara a face o partida de avat. Asadar, ne-am pus pe apa dis de dimineata si am pornit pe taieturile lui Sfantu Gheorghe cu aceasi strategie cu care eram obijnuiti: urcam vreo 2km si ne dam drumul in deriva.

       

 

Unde dai, acolo trage 

Localizarea a fost perfecta, iar pestii i-am gasit destul de repede. Inca de la primele lanseuri am avut raspunsuri pozitive din partea avatilor care se hraneau frenetic. Ce-i drept nu mancau orice trecea prin apa, dar daca lansai precis si naluca evolua undeva mai jos de 2m adancime, aveai toate sansele sa te scuture cineva de lanseta.

Practic orice copac iesit din apa sau orice bolovan ce creea un repezis, tinea adapost unuia(sau mai multor avati).

A fost un show genial! Am prins multi avati si cand zic multi inseamna ca erau asa multi ca nu le-am putut tine evidenta. Asa ca daca vreodata va gaseste luna Noiembrie prin Delta, va sfatuiesc din toata inima sa rupeti o zi de cautat stiuci si sa faceti o partida de avat. Va trebuie doar o lanseta de putere medie si actiune rapida sau moderat-rapida, o mulineta cu recuperare ceva mai mare si un fir(preferabil textil) pe care sa il vedeti atunci cand il lansati (cum ziceam mai devreme lansari precise). Dupa cum v-ati dat seama, nu e un echipament foarte diferit de ce ar avea un pescar de delta la el pentru stiuca, deci avatul nu e neaparat mofturos la echipament si poate pentru multi dintre voi acest lucru inseamna ca nici nu trebuie sa luati o lanseta in plus la voi.

 

Natural sau nimic !

In schimb la capitotul artificiale recomand sa aveti la voi naluci ce evolueaza ceva mai jos. Acestea pot fi de tip lipless, minnow, jerk, spinnertail sau crank. Si ca sa fiu mai precis va spun ca noi am prins cel mai bine la: Rapala Rattlin’ 7cm Silver, StrikePro Flap Jack 6.5cm A05, Daiwa Scouter 6cm Lazer Ayu, Rapture Haruko Glider 6.5cm Silver, Salmo Thrill 7cm HBL, Dorado Tender 7cm GRS, Berti Helic Nr.4 Alb Rosu Fulo – Nickel.

Am prins si la alte naluci similare, dar acestea au fost cele cu care am pescuit cel mai mult. Cu siguranta trebuia sa coboare la adancimea potrivita, sa inceapa sa lucreze imediat ce atingea apa si sa aiba o culoare cat mai naturala (chiar am incercat intentionat cu culori aprinse cu care de obicei pescuiesc primavara si nu am avut nici macar un atac).

Au fost momentre memorabile, iar faptul ca eram in compania amicilor nostri PeApa care s-au dovedit a fi foarte receptivi in cel mai scurt timp, a fost un mare plus pentru toata lumea. Ne-am simtit bine si am prins si pesti multi.

 

 

Cireasa de pe tort vine totusi de la prientenii de la PVTV carora vrem sa le multumim inca o data si care au fost cu noi si au imortalizat toate aceaste momente minunate.

Un sneek preview al partidei de avat il puteti vizona mai jos, urmand ca intreaga emisiune intitulata Avat Kombat sa ruleze la PVTV in viitorul apropiat.


Sursa PVTV.ro

 

 

 

 

 

  1. 6 Rapunsuri pentru “Avati de Noiembrie”

  2. Postat de vijelie la Jan 15, 2013

    hai ma ce naiba mai mari nu se putea? 😛 :))) sau era o zana pe unde trecusem eu inainte cu sita :))))))

  3. Postat de rares la Jan 15, 2013

    “zana” zici … hmm…
    Adica tu mergi la peste imbracat in tutu si ai coronita pe cap si bagheta cu steluta in loc de lanseta ?
    :)))

    glumesc, am prins ce era mai mare si mai frumos pe zona aia sa nu zicem altfel 😛

  4. Postat de ovidiu la Jan 16, 2013

    Vije: sa vezi la anul avati prinsi de Rares…
    A fost de cateva ori in recunoastere. In 2013 va iesi fum din tambur 😉

  5. Postat de cosmin la Feb 15, 2013

    ce lanseta,mulineta si fir ati folosit???

  6. Postat de Rares la Feb 18, 2013

    Personal foloseam un Rapture Assassin
    http://www.peapa.ro/produs/7812/Lanseta-Assassin-XS-662M-Rapture.html

    Iar Ovidiu dadea cu un Pezon&Michel Invitation
    http://www.peapa.ro/produs/11391/Lanseta-Pezon-Michel-Invitation-Rainbow-Up-Down-2-10m-Pezon-Michel.html

    Asta ca si lansete… mulinete eu aveam un Xenos XOS 3000
    http://www.peapa.ro/produs/6965/Mulineta-Xenos-XOS-3000-FD-Trabucco.html vs Ovidiu care avea un Certate aceasi marime, iar la fire ne-am inteles, amandoi pescuiam cu Trakko 0.10mm verde
    http://www.peapa.ro/produs/7852/Fir-Dyneema-Spinning-Performance-0-10mm-Verde-Fluo-Trakko.html

  7. Postat de ovidiu la Feb 18, 2013

    @Rares: pe de alta parte firul meu verde era galben 🙂 mai precis acest fir http://www.peapa.ro/produs/10524/Fir-Guide-Pro-Vision-150m-0-13mm-Galben-Fluo-Team-Dragon.html
    Avatii erau insa la fel de argintii peste tot 😀

Adauga un comentariu