Pescuit pe Dunarea rece…

January 11th, 2013 Postat in Amici PeApa, Dunare, magazin pescuit, Pescuit

Cand spun rece, ma refer la temperatura apei sub 4’C. Stim de la fizica ca densitatea apei variaza in functie de temperatura acesteia, astfel ca la 0’C =0,9998g/cm3, la +4’C=1,000g/cm3, la +10’C=0,9997g/cm3 iar la +15’C=0,9991g/cm3.
Un lucru e clar: la +4’C apa are densitatea cea mai mare si prin urmare pe fundul lacului apa va avea +4’C chiar si in conditii de iarna grea. Daca pe lacuri e simplu, pe Dunare sau ape curgatoare lucrurile se complica; diferenta de densitate/greutate dintre diversele straturi de apa fiind foarte mica… cel mai probabil ca temperatura si densitatea apei tinde sa se omogenizeze.

Dar sa-i lasam pe fizicieni si hidrologisti sa-si bata capul si sa trecem mai departe… 😀

Ce facem atunci cand lasam barca la apa pe Dunare in luna Decembrie si sonarul ne arata doar +1,5 – +2’C iar din cand in cand vedem bucati de gheata plutind in deriva?
Primele ganduri: “mda… cam rece” , “azi canci”, “de ce nu am ramas acasa?”, “unde esti tu primavara cu salaii tai cu tot..?” 😀
O varianta ar fi sa ne intoarcem acasa si sa lustruim cizmele asteptandu-l pe Mos Craciun, alta varianta ar fi sa pescuim bucurandu-ne de gerul de afara si sa incercam sa prindem cativa salai.
Desigur ne putem intalni cu fel de fel de surprize… motorul Suzuki care alta data pornea la sfert de sfoara, acum fara vreo 30 de sfori (cu socul tras) nu vrea sa porneasca, antireturul mulinetelor nu mai lucreza, semn ca temperaturile negative sunt negative si pentru angrenaje… dar iata-ne la pescuit!

Sunt deja vreo 5 ani de cand pescuiesc pe apa rece de la +4 pana la +1’C. Si in multe partide nu am avut nicio trasatura. Cu toate astea nu am dezarmat… Desi stiam ca sunt sanse mici sa prind ceva si iesirea poate insemna doar o plimbare cu barca, totusi am iesit. Pescuitul la salau nu este simplu…. mai ales cand afara sunt -5’C -10’C si in apa +2, +3’C…
Au fost si surprize cand, de nicaieri, dupa 5-6h de pescuit fara nici cel mai mic tac, brusc spre dupa amiaza sau cand iesea o raza de soare, sa inceapa atacurile. Da! atacuri la plural si 5-6 pesti in 1-2 ore.
Din experienta acestor ani pot spune ca sub 1,5’C nu am prins salau niciodata sau mi s-a intamplat sa prind un salau agatat cu jigul de burta, coada…. etc…  Cu alte cuvinte: era acolo dar nu ataca.

Stim ca locul zona tine salau si totusi nicio prezentare… Vom observa ca nalucile de 4 sau 5″ cu care in urma cu 1-2 saptamani prindeam salau dupa salau, azi nu mai starnesc nicio reactie.
Ne putem gandi ca poate pestii s-au mutat pe un loc de iernat si nu mai sunt acolo, cand brusc un atac timid, zgarie plasticul sau ne lasa fara coada shadului… Intepatura si rateu… 😀

Sigur multi pescari de salau au intalnit acest scenariu. Trebuie schimbat ceva…

Schimbarea a fost pescuitul cu naluci cu dinamica redusa… adica plastice care nu fac (inoata) sau fac putin… Nu conteaza cat de putin, salaul stie ca sunt acolo…
Softuri de tip viermi, slug-uri, stick-uri, shaduri cu coada mica… tipul acesta de naluci prezentate in zona unde stau cativa salai in asteptarea primaverii, pot sa aduca un atac sau mai multe.

Eu de regula pescuiesc cu fire subtiri: Power Pro de 8 sau 10lbs , iarna 90% cu 8lbs, pentru a pescui cu gramaje cat mai mici posibil. Greutate mica pe Dunare iarna poate insemna si 50g 😉
A pescui iarna inseamna a sti in permanenta unde este jigul; mai mult ca niciodata controlul trebuie sa fie perfect…
Modul in care prezentam naluca este iar foarte important. Am auzit/aflat cu totii de “dinti de fierastrau” , liniar, tarait.. saltat, levitatii  si alte asemenea tehnici scoase din tenebrele ocultismului :D.
Mici ridicari si pauze (caderi) de 5-15 secunde pana jigul atinge din nou fundul e ceea ce trebuie… In aceasta perioada este bine sa insistam ceva mai mult si indelung asupra unei structuri, de multe ori jucand jigul pe loc intr-un delicat echilibru dintre curent grosimea firului si greutatea jigului…
Miscarile cu amplitudine mare de 0.5 – 1m, caderi de 1-3 secunde si “ciocane de sarea apa din fir”  sunt doar amintiri inabusite cu ceai fierbinte din termos… ori poate niste JD 😀
Daca locul este bun si tine cativa salai iar prezentarea este suficient de fina/lenta vom avea o trasatura. Desigur atacul va fi mult mai fin decat in lunile de vara sau Octombire – Noiembrie cand “ciocanele”  zburau inelele de pe blanc…

Este nevoie de multa concentrare si moral ridicat, chiar daca adie vantul si cele -3’C de afara par a fi -70’C.
A ramane concentrat in conditiile in care 2-3h nimeni  nu loveste jigul si frigul intra incet in oase este o provocare oricand… Desigur ideal ar fi sa avem atac in primele cateva lanseuri… :D. Totusi fiti pregatiti pentru o partida de anduranta,  cu degete inghetate sau raceala 😀
Insistenta (daca avem convingerea ca locul merita) va fi rasplatita cu cativa salai.

Concluzii:
Fire subtiri si gramaje minime.
Naluci cu vibratie mica spre inexistenta.
Prezentare fina pe o suprafata restransa si cu pauze lungi, fie ca vorbim de partea de ridicare a jigului fie de cea de coborare.
Concentrare ! niciodata nu esti prea concentrat…
Bucurati-va de iesirea la pescuit! Daca vor fi si cativa salai… acestia sunt bonus…
Siguranta!  Purtati atasat cordonul de siguranta al motorului , vesta de salvare, mai ales la deplasari; e posibil sa apara sloiuri de gheata… si nimeni nu-si doreste o baie la 2’C.

Curaj si fir intins!

  1. 11 Rapunsuri pentru “Pescuit pe Dunarea rece…”

  2. Postat de senior la Jan 11, 2013

    incepi sa ma enervezi tot mai tare si tot mai des

    …14

  3. Postat de ovidiu la Jan 11, 2013

    Tizule… ce pot sa spun? ma stii doar 😀
    Incerc sa ma las de vreo 30 de ani…dar se pare ca nu-mi iese 🙂

  4. Postat de andrei-ovidiu la Jan 12, 2013

    De cand asteptam un astfel de articol…meserias mare esti tizule…imi dau seama ca am ft multe de invatat despre pescuitul la Dunare in special iarna…

    Respect Ovidiu…

  5. Postat de Leba la Jan 12, 2013

    Concentraaaaaarrrreeea! 😀
    Frumos, frumos…ce pohta de salau mi-ai facut!

  6. Postat de LupuMoralist la Jan 14, 2013

    ovidiu, la multi ani! nalucile din ultima poza au capatul cozii standard sau l-ai atasat?

  7. Postat de ovidiu la Jan 15, 2013

    @Lupu: La multi ani si tie!
    Cozile sunt tunate, adica un pix pe post de preducea, apoi picatura! Ideal ar fi sa fie pixul sotiei…ceva de amintire nu orice pix ;). Le-am atasat codita pentru un plus mic de vibratie…

  8. Postat de marian la Feb 10, 2013

    nu merge la peste deloc pe Dunare; am fost sambata 9 feb 2013 si nici macar o trasatura …apa e foarte repede….iti aduce montura in mal….altceva ce sa mai zic, nici macar pescarii nu prind la plase….

  9. Postat de ovidiu la Feb 10, 2013

    Eu am iesit pe 8 feb si am reusit sa am 4 atacuri si 3 salai…e drept ca destul de mici… (1-1,5kg). Acum apa e in crestere si destul de probabil sa fie mare parte apa din topirea zapezilor… De multe ori in perioada asta e foarte greu de prins…
    Curaj si fir intins!

  10. Postat de matei la Jan 27, 2014

    rog, maestre,mai concret…cat astept,cat mulinez,cat de repede,cati metri,cat astept iar etc…binenteles valabil si pentu anul asta 2014..multumesc anticipat

  11. Postat de ovidiu la Jan 27, 2014

    @Matei: ma tem ca pescuitul nu va fi niciodata matematica pura…
    Totusi ca idee timpul de cadere a jigului trebuie marit cat mai mult, minim 5 secunde pana jigul atinge din nou substratul… pot fi si 10 secunde sau o infinitate..adica un jig aflat la 3cm (aproximez, nu am scafandru sa-mi spuna ca asa este) si tinut in echilibru perfect cu curentul undeva la mai mult de 10secunde…
    Pentru asta trebuie micsorat gramajul pana la limita unde nu mai simti acele caderi (poc-poc) pe fund… Sau oricum se vor simti mult mai estompat.
    In asteptarea aceea lunga (5-15secunde) trasatura e raspunsul tuturor intrebarilor.
    Totusi cea mai buna metoda este antrenamentul, adica iesitul pe apa indiferent de cat de bune sunt solunarele, cotele etc…
    Spor!

  12. Postat de Toni Motana la Feb 20, 2014

    Da, da, antrenamentul…. Am plecat !

Adauga un comentariu